Švedsko nadzorno tijelo kaznilo Google inc.

Švedsko nadzorno tijelo još 2017. dovršilo je postupak protiv Google-a vezan za pravo pojedinca da traži uklanjanje s popisa rezultata pretraživanja putem Google tražilice, one rezultate u kojima se spominje njihovo ime, a kada je riječ o netočnim, irelevantnim podacima ili kada se oni smatraju suvišnim.

S obzirom da je utvrđeno da je Google bio dužan ukloniti niz rezultata pretraživanja koji zadovoljavaju gore opisane uvjete, a da prema takvoj odluci nije adekvatno postupio, kažnjen je u iznosu od 75 milijuna švedskih kruna (cca 7 milijuna eura ).


Temeljna zamjerka odnosila se na praksu Google da kada ukloni popis rezultata pretraživanja, obavještava vlasnika stranice na koju konkretno stranicu se odnosio link koji je brisan te tko je podnositelj zahtjeva za brisanjem. To omogućava vlasniku stranice da ponovno objavi sporni sadržaj na drugoj internetskoj adresi kako bi isti opet bio vidljiv kao rezultat pretraživanja tražilice.

Više pročitajte na https://www.datainspektionen.se/nyheter/the-swedish-data-protection-authority-imposes-administrative-fine-on-google/ .