AZOP JE IZREKAO SVOJU PRVU NOVČANU KAZNU

Nakon skoro dvije godine od stupanja na snagu Opće uredbe o zaštiti podataka Agencija za zaštitu osobnih podataka RH (AZOP) izrekla je svoju prvu novčanu kaznu, a to neće biti i posljednja. 

Što se dogodilo? 

Naime, još od listopada 2018. AZOP je zaprimao pritužbe građana na postupke jedne Banke. Građani su tražili dostavu kreditne dokumentacije koja se odnosi na sklopljene ugovore o kreditu u švicarskim francima (CHF) s predmetnom Bankom, što je Banka odbijala ustupiti građanima. 

Mora se naglasiti kako je svako obraćanje građana bilo legitimno i s pretpostavkom poštivanja i primjene prava na pristup osobnim podacima. 

Povrijeđena su prava preko 2500 ispitanika. 

Nakon svega, u Zagrebu je 13. ožujka AZOP objavio informaciju o izricanju prve novčane kazne.

Prilikom objave ne navodi se informacija koja ja Banka kažnjena niti koliko, navode samo da je riječ o težem prekršaju za koji je predviđena kazna do 20 milijuna eura. 

Ostaje nam pričekati objavu Odluke i samog teksta Rješenja čiju detaljnu analizu ćemo dati svim polaznicima naših Online edukacija. 

Na kraju, morate znati kako je ovo tek prva, no ne i posljednja kazna. Tijekom nadolazećih mjeseci, kako se budu završavali postupci koji su u tijeku od 2018-te godine, ovakvih objava bit će još. 

Kako izbjeći kažnjavanje i kako postupiti u slučaju najave nadzora, što učiniti da ne budete kažnjeni, ali i kako se ponašati tijekom nadzora možete saznati na našim Online edukacijama kojima možete pristupiti putem jednog klika.

👉

https://drive.google.com/drive/u/3/folders/1bGcNCe9_FAQl2S95K4UQes8hOKBQ_ngR

Naša prisutnost u medijima:

https://vijesti.hrt.hr/577663/zastita-osobnih-podataka

https://www.vecernji.hr/biznis/prava-gra-ana-polazna-su-tocka-zastite-osobnih-podataka-1296052