Administrator Facebook stranice suodgovoran je s tom društvenom mrežom za obradu podataka posjetitelja te stranice.

Sud Europske unije je u Luxembourgu donio je presudu u predmetu u kojoj je odlučio da je administrator stranice na Facebooku suodgovoran s tom društvenom mrežom za obradu podataka posjetitelja te stranice.

Tijelo nadležno za zaštitu podataka u državi članici (u RH to je Agencija za zaštitu podataka) u kojoj navedeni administrator ima sjedište može, na temelju Direktive 95/461, postupati protiv njega i/ili protiv Facebookova društva kćeri sa sjedištem u toj državi.

Zašto?


Kada pružate usluge posredstvom stranice koju administrirate, a koja se nalazi na Facebooku, kao administrator stranice možete dobiti anonimne statističke podatke o posjetiteljima s pomoću alata Facebook Insight, koji Facebook besplatno stavlja na raspolaganje u okviru uvjeta korištenja koji se ne mogu mijenjati. Spomenuti se podaci prikupljaju zahvaljujući tekstualnim datotekama (u daljnjem tekstu: kolačići) koje sadržavaju jedinstveni identifikacijski broj, koje su aktivne tijekom dvije godine (kod nekih kolačića i više) i koje Facebook pohranjuje na tvrdom disku računala ili na nekom drugom mediju posjetitelja stranice obožavatelja. Identifikacijski broj, koji se može povezati s podacima o spajanju registriranih korisnika na Facebook, prikuplja se i obrađuje u trenutku otvaranja stranice.

Prema mišljenju Suda EU, to što administrator stranice upotrebljava platformu koju nudi Facebook i koristi se pripadajućim uslugama, ne može ga osloboditi obveza koje ima u području zaštite osobnih podataka.

Sud naglašava da prihvaćanje zajedničke odgovornosti operatera društvene mreže i administratora stranice koja se na njoj nalazi u vezi s obradom osobnih podataka posjetitelja te stranice pridonosi osiguravanju potpunije zaštite prava posjetitelja stranice.